ESCOLA MUNTANYOLA. MUNTANYOLA

AE07 muntanyola 03 brEL TABÚ: INTERIOR I EXTERIOR

Etapa educativa: Tota l’escola. Educació Infantil i Primària
Docents implicats: Tot el claustre.
Assessorament: Toni Cirera, Teresa Font i Ester Polo
Alumnes que hi participen:
 47 alumnes.

Tabú és tot allò que volem amagar, que no volem dir, que potser ens costa acceptar, parlar-ne i expressar. Tot i que sembla una contradicció, ens ha donat molts motius de conversa. L’hem anat  destapant poc a poc i ens hem endinsat  cap a un món interior que el món exterior no convida a mirar. Les nenes i nens de la nostra escola han pogut profunditzar en les seves idees, judicis, fins a arribar als seus sentiments més amagats que han trobat darrere del mur del tabú.

Els alumnes d’Educació Infantil han relacionat el tabú amb aquelles paraules que no els agrada que els diguin. Per tal de representar-ho han decorat dos pots, un amb colors foscos i apagats i l’altre amb colors alegres i vistosos. Han construït dos ninots. Un diu paraules desagradables i l’altre paraules boniques. Per últim han ficat cada ninot dins del pot corresponent.

Els alumnes de Cicle Inicial han relacionat el tabú amb el món de la cuina perquè la seva classe es diu “Ferran Adrià”. Han experimentat amb allò que és prohibit a la cuina: barreges d’aliments amb coses no comestibles com ara cabells o pintura, han fet barreges boges com ara pastís amb arengades.

A Cicle Mitjà han improvisat dibuixos amb ceres a partir de les idees i dels sentiments que anaven sortint a les converses. Finalment han projectat una escultura amb fang i altres materials que simbolitza com el tabú ens protegeix del  patiment i també simbolitza la  impotència que se sent en no poder expressar-nos.

A Cicle Superior primer de tot han fet un dibuix individual sobre què era el tabú per cadascú. Els dibuixos els han suggerit diferents temes (bullying, mort, malalties, por, sexe, amor…)  i han pensat com representar-los. Han triat una caixa com a base del projecte. Una caixa té un dins i un fora, un obrir-se i tancar-se. Han tingut la possibilitat de treballar per grups, parelles o individualment. Tots han triat fer una caixa individualment per representar el seu propi tabú.

Les activitats al voltant del tabú ens han servit per cadascú conèixer-se una mica més, per compartir emocions personals i detectar els prejudicis socials. El tabú és un tema molt personal i alhora social però si el compartim ens ajuda a destapar-lo.

AE07 muntanyola 01 br
AE07 muntanyola 02 br
AE07 muntanyola 03 br
AE07 muntanyola 04 br
AE07 muntanyola 05 br
AE07 muntanyola 06 br
AE07 muntanyola 07 br
AE07 muntanyola 08 br
AE07 muntanyola 09 br
AE07 muntanyola 10 br
AE07 muntanyola 11 br
AE07 muntanyola 12 br
AE07 muntanyola 13 br
AE07 muntanyola 14 br
AE07 muntanyola 15 br
AE07 muntanyola 16 br
AE07 muntanyola 17 br
AE07 muntanyola 18 br
AE07 muntanyola 19 br
AE07 muntanyola 20 br


caixalogos ae07 horitzontal
© 2011 ART I ESCOLA
Tots els continguts han estat elaborats per les institucions, escoles i persones participants a ART i ESCOLA
Web realitzat per ACVic Centre Arts Contemporànies