Skip to main content

INSTITUT DE GURB

LA FOSSA DE L’OBLIT

Població: Gurb
Nivells educatius: 1r, 2n i 3r d’Educació Secundària
Alumnat que hi participa: 54
Docents implicats: Núria Bover i Robert Puig
Assessorament del projecte: Mercè Iglesias, Jordi Lafon i Jan Madrenas

Descripció del projecte:

Què és expirar? Expirar vol dir expulsar aire dels pulmons, aquell que s’ha fet servir per a respirar. És una de les accions que repetim més al llarg de la vida, juntament amb inspirar. Irònicament, aquesta paraula també s’utilitza per referir-se a la mateixa acció, però feta per última vegada: expirar també vol dir morir, cosa que només podem fer una vegada. A partir d’aquell moment, s’acaba la inspiració.

A tothom li pertoca un darrer alè, però de la mateixa manera que tots els altres cops d’aire que expulsem, el definitiu tampoc no deixa rastre visible. En cas contrari, tindríem pistes flotant per l’aire de com han estat els finals d’aquells éssers vius que ens han precedit. I en trobaríem de ben diversos: de suaus, d’intensos, d’entretallats, de perbocats… Els tindríem presents allà on miréssim.

I per què valorem aquesta informació? Perquè la nostra condició humana ens fa estimar, enyorar i honorar aquells qui tenen, en menor o major mesura, la nostra sang. No volem oblidar tot el seu cicle vital, inclòs l’irreversible final. Per això, al llarg de la història de la humanitat els rituals funeraris han tingut mil formes diferents, de les quals n’hem volgut conèixer unes quantes i hem elaborat ficcions que s’hi inspiren com a primera part del procés de reflexió del projecte sobre la mort.

Però desaparèixer del tot és no tenir nom, no existir enlloc: ni com a cadàver, ni com a record de ningú. Aleshores, el que més s’apropa a la superació d’aquesta desaparició és la memòria. I si és necessari, i el sepulcre no és prou digne, estimulem la memòria removent cel i terra. La terra de les fosses comunes de la Guerra Civil va començar a ser remoguda fa 20 anys a Catalunya. A Gurb, se’n va obrir una l’any 2008 en la qual s’hi havien enterrat tretze soldats de l’exèrcit republicà, quatre d’ells provinents de Gavà. Van morir a trets en un enfrontament al front l’any 1939.

A partir del projecte La fossa de l’oblit hem indagat en l’exhumació d’aquesta fossa: què representa per a les famílies i per a la memòria històrica? Com es va fer el procés? Hem recreat com devien ser els objectes que es podrien haver trobat amb els ossos, marcats pel pas del temps, però arribant a les mans dels arqueòlegs; també quina història podrien haver tingut. Finalment, també hem imaginat una cosa que no va passar mai: com s’haurien visibilitzat els fets en la premsa de l’època.

00 AE13 Gurb BR 11
AE13 Gurb BR 01
AE13 Gurb BR 02
AE13 Gurb BR 03
AE13 Gurb BR 04
AE13 Gurb BR 05
AE13 Gurb BR 06
AE13 Gurb BR 07
AE13 Gurb BR 08
AE13 Gurb BR 09
AE13 Gurb BR 10
AE13 Gurb BR 12
AE13 Gurb BR 13
AE13 Gurb BR 14
AE13 Gurb BR 15
AE13 Gurb BR 16
AE13 Gurb BR 17
AE13 Gurb BR 18
AE13 Gurb BR 19
AE13 Gurb BR 20
AE13 Gurb BR 21
AE13 Gurb BR 22

caixalogos ae07 horitzontal
© 2011 ART I ESCOLA
Tots els continguts han estat elaborats per les institucions, escoles i persones participants a ART i ESCOLA
Web realitzat per ACVic Centre Arts Contemporànies