FEDAC VIC
IMAGINARIS DE LA MORT
Població: Vic
Nivells educatius: Educació Secundària
Alumnat que hi participa: 30
Docents implicades: Andrea Serrano i Marta Solà
Assessorament del projecte: Mercè Iglesias, Jordi Lafon i Jan Madrenas
Descripció del projecte:
Imaginaris de la mort és un projecte a partir del qual hem pogut reflexionar sobre la mort, els seus imaginaris i simbolismes, tot fent un viatge a través de l’art i de la història.
Vam començar el projecte reflexionant sobre l’art i el poder de l’emoció en tota expressió artística. Entre tots, vam arribar a la conclusió que l’art és sentiment, un lloc on crear lliurement. En definitiva, una forma de pensar, de viure i d’expressar-se.
Tot seguit, centrant-nos en la temàtica d’enguany, vam iniciar una recerca sobre la mort, la qual ens plantejà diversos interrogants (Què és la mort? Mitjançant quines formes és present en el nostre dia a dia? Quin tractament es fa de la mort en la nostra cultura? Hi ha alguna cultura en què es tracti d’una altra manera? La mort és un tabú?). Vam iniciar així una investigació sobre la presència de la mort en l’art. Per fer-ho, vam buscar obres d’art i cançons que tinguessin com a tema central la mort.
A continuació, vam iniciar un recorregut a través de la història de l’art en què vam descobrir el tractament de la mort en les diferents etapes històriques. Vam recórrer, així, les pintures rupestres i els monuments funeraris del neolític, el culte a la mort de l’antic Egipte, les danses macabres medievals, les vanitas o les natures mortes d’època moderna, així com una multiplicitat d’expressions artístiques d’època contemporània. En són un exemple imatges en què apareixen les ruïnes, el concepte d’Eros Thanatos, o aquelles creacions impregnades de l’angoixa i el dolor viscut en les mortíferes guerres del segle XX. Així mateix, també coneguérem expressions metafòriques de la mort en l’art, com és el Land Art, un exemple d’art efímer condemnat a desaparèixer.
Finalment, vam iniciar una part més pràctica, la primera sessió de la qual va consistir a fer una sortida al parc de l’Era d’en Sellés i al cementiri de Vic. Allà, l’alumnat, va retratar tots aquells elements que, de forma literal o metafòrica, materialitzen la idea de la mort.
El treball resultant és la sèrie fotogràfica “Memento mori. Transitant els límits entre la vida i la mort”, realitzada pels mateixos alumnes. Així mateix, durant les darreres sessions, cada alumne va poder expressar, a títol individual, la seva percepció de la mort. Les creacions artístiques d’aquesta última experiència (dibuixos, vídeos, escultures, escrits, fotomuntatges…) són les que s’exposen en la present mostra.