ESCOLA VEDRUNA ESCORIAL VIC
PLAYDEATH
Població: Vic
Nivells educatius: 4t d’Educació Secundària
Alumnat que hi participa: 12
Docent implicada: Rosa Campalans Griells
Assessorament del projecte: Mercè Iglesias, Jordi Lafon i Jan Madrenas
Descripció del projecte:
Des de l’optativa d’Educació Visual i Plàstica s’ha treballat el tema de la MORT com a fil conductor d’una activitat protagonitzada pels mateixos alumnes. Després d’assistir a una exposició a fi de fer-nos coneixedors i copsar l’art conceptual com a mitjà per culminar processos de reflexió intel·lectual, superant l’estimulació visual de sensacions, s’ha recercat a través d’un treball de camp, on hom ha recollit diferents idees del concepte MORT. Partint de la definició més bàsica i plausible de MORT, i subsegüentment a veure el cementiri municipal i la pel·lícula “Coco”, s’ha observat que es tracta d’un sistema modular i que el protagonista de l’obra és un nen, respectivament.
És a partir d’aquí i després d’observar la riquesa en diversitat cultural del grup que s’ha investigat sobre els rituals funeraris de les discernides cultures que tenen representació en el grup-classe, descobrint (entre altres) que a Ghana cada individu pot encomanar a fer el seu taüt de fusta personalitzat.
Tot entrevistant al psicopedagog de l’escola descobrim que els nens davant d’una pèrdua incorporen la mort al joc, i conversant amb les mestres d’infantil i primària sobre l’educació dels nens envers el mateix terme, tenim com a resultat la descoberta de que no hi han jocs ni joguines relacionades, àdhuc s’observa que hi ha Playmòbils de nombroses temàtiques però en cap cas aquest joc modular té construccions relacionades amb el ritual funerari. També, mestres i psicopedagog insisteixen en que, per tal de treballar la pèrdua amb els infants, pintar és una eina que els relaxa i reconforta. Arribat a aquest punt és quan comença a prendre forma el que anomenarem “PlayDeath”.
PlayDeath és un joc de taula per a nens, amb caselles modulars impreses en 3D i materialitzades en forma de taüt a escala dels ninots de Playmòbil sobre un tauler també en forma de taüt de fusta i que els participants poden personalitzar pintant les diferents mandales que el conformen.
La partida del PlayDeath s’inicia amb una tirada a l’atzar del dau com a símbol d’allò que és atzarós i inherent al fenomen de la vida. L’aleatorietat et portarà de la mà d’un dels set ninots de Playmòbil personalitzats, per un recorregut per diferents agrupacions de set caselles/taüt amb símbols dels esmentats rituals funeraris de les diverses cultures, i que et convidaran a fer diferents accions relacionades amb aquests que, novament, versen sobre la popular (i a voltes infame) MORT.