ESCOLA ESTEL
DONEM UNA NOVA VIDA DESPRÉS DE LA MORT
Població: Vic
Nivells educatius: Educació Secundària
Alumnat que hi participa: 24
Docents implicats: Pep Camps, Àngels Dachs, Marta Riera i Maria Rierola
Assessorament del projecte: Quique Giménez, Montsita Rierola i Sol Roca
Descripció del projecte:
Sovint no resulta fàcil parlar de la mort. Quan ho plantegem inicialment, es pot percebre un primer rebuig per part d’un grup d’alumnes. Segurament es remouen molts sentiments i apareix la relació de la mort amb la pèrdua, ja sigui d’un familiar, en la majoria de casos la pèrdua dels avis, com també la pèrdua d’animals de companyia (gossos i gats).
Expliquem que podem entendre la mort com a sinònim de destrucció. I visualitzem la “mort d’edificis”, o la “mort” a conseqüència de desastres naturals que ens són propers, com l’aiguat a Vic l’any 1863, o més recentment el terratrèmol del Marroc (setembre 2023).
Així mateix, per tancar el tema i aprofitant l’hort de l’escola, trobem oportú experimentar amb la “mort” de les plantes.
Per anar-nos apropant al tema i posar-lo en context, visitem el MEV, el VicPuntZero i fem la visita Méder Medieval. Al MEV el guia ens explica tres tipus d’enterrament, el neolític, les mòmies i els ibers.
Els nostres alumnes necessiten un treball manipulatiu, proper, que es pugui tocar, que els permeti crear per poder entendre el concepte abstracte. Material vivencial. Quina contrarietat oi? Vivenciar la mort.
Volem donar una segona vida a un material natural i tenim l’oportunitat de treballar amb vímet. Visitem l’empresa El Pont de Querós, a Folgueroles. En Joan ens endinsa en totes les possibilitats que permet aquest vegetal. Una planta que per viure necessita aigua, sol i terra. Es remunta el seu ús als orígens de les primeres poblacions, amb ell realitzaven instruments, estris, indumentàries i mobiliari. Ens explica que ells cultiven, cuiden, emmagatzemen i tracten el vímet. Dissenyen amb les fibres vegetals, a vegades vives, a vegades ja mortes.
A més a més, des del taller del Centre Ocupacional de Calldetenes, de la fundació Sant Tomàs, ve un grup d’usuaris a ensenyar-nos a treballar el vímet, i junts fem art natura; elaborem unes anelles efímeres per penjar en un arbre del nostre pati. A les anelles hi hem sobreposat llanes i fils de diferents colors per donar-hi més vistositat. El resultat final ha estat molt satisfactori.