ESCOLA ESTEL, VIC

DESPERTEM ELS CAP GROSSOS

Centre educatiu: Escola d’Educació Especial Estel
Població: Vic
Docents implicats: Sílvia Briones, Josep Maria Camps, Àngels Dachs, Maria Rierola, Alba Torrents
Amb la col·laboració de: Anna Viñas
Assessorament del projecte: Montsita Rierola, Sol Roca i Maite Palomo
Nivells educatius: Etapa de transició a la vida adulta
Alumnat que hi participa: 40

Descripció del projecte:

Aquest curs els alumnes de l’ETVA (Etapa de Transició a la Vida Adulta), que tenen d’entre 16 a 21 anys, han treballat el projecte de La Cura. Enguany s’ha escollit un projecte de caràcter conceptual amb la finalitat d’introduir i fer reflexionar als alumnes sobre què representa el valor de la CURA.

Fa uns anys, la desapareguda sala d’exposicions El Carme de Vic va obsequiar amb 4 capgrossos als geganters del carrer de la Riera de Vic i aquests ens els van cedir a la nostra escola. Ara teníem l’ocasió perfecta per “despertar-los” i “restaurar-los”.

En un principi, van sorgir moltes idees sobre com podíem restaurar als “Capgrossos de l’Estel”; ens vam engrescar pensant com podíem pintar-los, quin vestuari els hi posaríem, però tot i el nostre entusiasme ens vam haver d’aturar. Vam fer una breu entrevista a Mita Homs, una de les propietàries de la Galeria, que ens va explicar la història dels 4 capgrossos: el motiu pel qual es van confeccionar, a qui representaven amb el nom assignat i l’ofici representant. És així, que ens vam adonar i vam prendre consciència que els Capgrossos havien de continuar amb els seus trets d’identitat, ja que tenen un valor patrimonial per a la ciutat de Vic.

Volem agrair la col·laboració d’Anna Viñas, una restauradora d’un prestigi considerable, ja que sense el seu suport i assessorament no hauria estat possible la nostra tasca.

Al llarg de les sessions de tot el procés de restauració els alumnes van poder experimentar plàsticament l’abstracció de la terminologia de la cura, juntament amb l’experimentació de diversos materials com la farina, l’aigua, el bòrax, oueres de cartó... Tot procés creatiu es nodreix de molts components que es van anar treballant al llarg de tot el projecte. Nosaltres destacaríem que la participació de tots els alumnes va ser molt positiva.

Van poder conèixer algunes característiques de molts capgrossos i gegants d’arreu del nostre entorn, dels diferents municipis dels alumnes..., creant espais de coneixement, de debat, de creativitat i de reflexió individual. Va esdevenir una experiència molt enriquidora!

Vam poder plasmar i complementar tot un treball previ, de caràcter teòric, en uns Capgrossos que ara ens els sentim nostres, i que ben segur, tornaran a gaudir de les cercaviles de la Ciutat.

AE11 Estel br 01
AE11 Estel br 02
AE11 Estel br 03
AE11 Estel br 04
AE11 Estel br 05
AE11 Estel br 06
AE11 Estel br 07
AE11 Estel br 08
AE11 Estel br 09
AE11 Estel br 10
AE11 Estel br 11
AE11 Estel br 12
AE11 Estel br 13
AE11 Estel br 14
AE11 Estel br 15
AE11 Estel br 16
caixalogos ae07 horitzontal
© 2011 ART I ESCOLA
Tots els continguts han estat elaborats per les institucions, escoles i persones participants a ART i ESCOLA
Web realitzat per ACVic Centre Arts Contemporànies