Col·legi Sagrat Cor de Jesús, Vic

sagrat cor ae09 07 hortiz


ENS DISFRESSEM!

Col·legi Sagrat Cor de Jesús, Vic
Cicle Inicial i Mitjà d’Educació Primària

Docents implicats: Eloi Arisa Alemany, Jordi Bagaria Solerdelcoll, Cristina Bautista Ballester, Gemma Blasi Bou, Bernat Esquius Monrós, Anna Écija Marzo, Sandra Forcada Tubau, Mireia Jurado Salvans, Carla López Vila, Núria Mas Inocentes, Lídia Montero Fabré i Mª Rosa Vargas Castillo
Assessorament: Alicia Casadesús, Paquita Clot i Laia Soler
Alumnes que hi participen: 200

Una disfressa és un conjunt d'elements externs utilitzats per aparentar una personalitat diferent de la pròpia. Aquesta pràctica de disfressar-se s'originà per dur a terme rituals religiosos a l'edat antiga amb l'ús de roba i màscares, juntament amb una determinada música, gestos i canvis de veu. A l'edat mitjana tardana s'estengueren els balls de disfresses i s'iniciaren els balls de carnaval els dies anteriors a la Quaresma.

Per això, després de llegir totes les idees que als alumnes de CI i CM els venien al cap sobre què era per a ells FICCIÓ (robots, superherois, dimonis, bruixes i mags, personatges fantàstics, somnis, futur, mentides, dracs, fantasmes...), vam pensar que una bona manera de representar aquestes idees era a través de la disfressa. Una manera de mostrar allò que no ets o que voldries ser, d’amagar-te darrere d’una màscara o un vestit i ensenyar una altra realitat.

I així va estar. Tots els alumnes van partir d’una realitat, de la seva realitat i s’han dibuixat tal i com ells es veien, pensant en les parts del cos i les proporcions, però creant la seva pròpia representació.

A partir d’aquí se’ls va demanar que pensessin com es voldrien disfressar per Carnestoltes i han fet el disseny de la seva disfressa, anotant aquells materials que necessitaven.

Caixes de cartró, cartolines, papers de tota mena, fils, robes, material per reciclar, pintura... Amb aquest material van portar a terme el seu projecte de disfressa i el van fer realitat. Alguns van poder comprovar si s’assemblava poc o molt al disseny inicial, però tots van poder presumir, ballar i celebrar el Carnestoltes amb una disfressa construïda per ells mateixos.

I al final, es van poder fer una fotografia en un Photocall instal·lat al pati per a l’ocasió, una manera d’immortalitzar el resultat final de tot aquest treball.

Enllaç a la web de l'escola:

https://www.sagratcorvic.cat/carnestoltes-a-educacio-primaria

 

sagrat cor ae09 01
sagrat cor ae09 02
sagrat cor ae09 03
sagrat cor ae09 04
sagrat cor ae09 05 horitz
sagrat cor ae09 06 horitz
sagrat cor ae09 07 hortiz
sagrat cor ae09 08
sagrat cor ae09 09 horitz

caixalogos ae07 horitzontal
© 2011 ART I ESCOLA
Tots els continguts han estat elaborats per les institucions, escoles i persones participants a ART i ESCOLA
Web realitzat per ACVic Centre Arts Contemporànies