ESCOLA MOSSÈN CINTO. FOLGUEROLES
LES PEDRES ENCARA PARLEN
El tema ha estat treballat transversalment en diferents àrees, des de la recerca històrica fins a les arts plàstiques; i també ha està lligat al treball que cada curs realitzem conjuntament amb la Fundació Verdaguer, en motiu de la Setmana Verdaguer.
A nivell de recerca històrica i coneixement de l’entorn, els alumnes van adonar-se de l’existència de llindes de pedra amb diversos elements esculpits que es troben al nucli antic del poble. La majoria d’inscripcions són de motius religiosos -creus, inscripcions, etc- i parlen de la importància de la religió en determinades èpoques històriques o florals; altres, porten gravats el nom del propietari de la casa i la majoria, l’any en què aquesta fou construïda. A nivell plàstic les activitats van consistir en fotografiar les llindes de les cases i la reproducció d’alguns elements esculpits amb la tècnica del “frottage”.
Un cop acabat el treball es va fer una exposició conjunta de tot i es va presentar dins els actes de la Festa Verdaguer d’enguany.
Etapa educativa: Educació primària
Entitats que hi col·laboren:
- Ajuntament (Brigada Municipal)
- Propietaris cases amb llindes de pedra treballada del Carrer Major
Tutoria: - EASD- Marià Dinarès i Toni Garcia
Docents implicats: Pilar Arumí Berga, Montse Lahoz Rovira i Sílvia Rodriguez Casadevall
Alumnes que hi participen: 55 alumnes de 5è i 6è
Data d’inici i data final de l’activitat: Inici / 16 d’abril. Final / 18 de maig (Festa Verdaguer)
Nombre de sessions: de 4 a 5 sessions.
Total d’hores: de 6 a 10 hores aprox.
Descripció procés de treball:
Després del coneixement i estudi de la pedra de Folgueroles, es fa una observació i reconeixement de les llindes de pedra que es troben al llarg del carrer Major.
Cinquè
- Coneixement i presentació de la possibilitat de manipular fotografies amb diferents programes.
- Reportatge fotogràfic dels elements que trobem al poble fets amb pedra: cases, església, llindes, plaques verdaguerianes, elements decoratius....
- A l’aula, tractament de les fotos amb els editors:
http://pixlr.com/o-matic/
http://www.befunky.com/create/?openurl=upload#/photo-effects
- Selecció de les fotografies, organització, elaboració i disseny de l’exposició final
Sisè
- Observació i classificació de les llindes de les cases del carrer Major segons els seus elements (creus, lletres, noms, dates, inscripcions religioses, etc).
- Coneixement i proves de la tècnica del frottage.
- Realització del frottage de les llindes seleccionades (activitat complexa que requereix d’una alçada per poder treballar; es va comptar amb l’ajuda de la brigada municipal).
- Selecció dels treballs, organització, elaboració i disseny de l’exposició final.