Skip to main content

Experiències Maleta de la Llum

Taller de la llum i el color

Escola: CEIP Montseny. De Barcelona (Barri de Gràcia)
Professora: Pilar
Cicle / Grup: Cicle Mitjà

Aquesta setmana ha arribat a la nostra escola la Maleta pedagògica ART + ESCOLA + LLUM és un projecte d’ACVic “Centre d’Arts Contemporànies”. Aquest material dóna la possibilitat, entre d’altres, de jugar amb les llums i les ombres, canviar el color dels objectes, entendre la síntesi de colors, conèixer els colors primaris i secundaris, crear ambients, construir paisatges i ombres, filtrar la llum, generar reflexes, construir formes, etc.

Els nens i nenes del Cicle Mig hem aprofitat aquest material per experimentar i observar els colors llum i conèixer el científic que fa molts anys va descobrir tants misteris sobre la llum i els seus colors: Isaac Newton.

En primer lloc hem començat a preguntar-nos què és la llum, quines classes de llum coneixem. També hem buscat per la classe materials i els hem classificat en transparents, translúcids i opacs.

Què és la llum? Quines propietats en té?

La llum és una forma d’energia, que emeten els cossos lluminosos, com el sol, les bombetes, el foc…La llum del sol viatja per l’espai a una velocitat de 300.000 km/segon . Es propaga en forma de raigs lluminosos , en línia recta i en totes les direccions. L’energia de la llum s’anomena energia lluminosa. La llum blanca està formada per tots els colors. Podem veure tots els colors de la llum a l’arc de Sant Martí. Cada color està format per una longitud d’ona diferent.

Qui va ser Isaac Newton?

Newton, que va ser un matemàtic, un físic i un filòsof anglès. Va descobrir que si es fa passar la llum per un prisma de vidre transparent, es descompon en els set colors de l’arc de Sant Martí. D’aquesta experiència va deduir que si la llum blanca es descompon en els set colors de l’arc de Sant Martí, barrejant aquests colors es pot obtenir la llum blanca

Què són els colors llum primaris?

Els colors llum primaris són els colors que no es poden aconseguir per la mescla de cap altre color. Són tres, el vermell, el verd i el blau violeta. Són la llum que generen el sol, les bombetes, el foc, materials incandescents, etc. Amb la combinació dels colors primaris es generen tots els altres colors que existeixen. Amb la mescla a parts iguals obtenim el blanc. El negre és absència total de llum.

La suma dels colors llum primaris : verd, blau i vermell , dóna com a resultat una llum blanca.

Experimentem i descobrim

Amb tres llanternes, cadascuna amb un filtre de color: blau, vermell i verd, hem fet barreges i hem aconseguit els següents resultats:

Verd + Blau = Blau Cian
Vermell + Verd = Groc
Vermell + Blau = Magenta

I hem pogut observar com la barreja dels tres colors primaris dóna una llum que s’acosta al blanc.

Verd+ Vermell+Blau= Blanc

Amb aquesta experiència hem jugat amb el color llum i amb les ombres que feia el nostre cos.

Ens ho hem passat genial!!
caixalogos ae07 horitzontal
© 2011 ART I ESCOLA
Tots els continguts han estat elaborats per les institucions, escoles i persones participants a ART i ESCOLA
Web realitzat per ACVic Centre Arts Contemporànies