Experimentem amb els colors-llum
Escola: Ins Jaume I
Població: Salou
Professor: Montserrat Martínez, Aida Nogués, Lídia Pérez, Manuel Rivas
Cicle / Grup: 1r eso (5 grups), 2n eso (4 grups) , 4t eso (2 grups), 2n de batxillerat arts plàstiques
Número d’alumnes: 1r ESO: 125, 2n de BAT: 29
Explicació de l'experiència d’aula
Materials utilitzats: Llanternes
Temps: 1 sessió
Descripció breu de l'activitat:
A través de les llanternes demostrem l’experiment que va descobrir Thomas Young. Primer demostrem l’experiment de Newton (Dispersió de la llum blanca) a través d’un prisma de vidre que portem a classe. I demostrem que la llum blanca està composta per llums de colors... i expliquem que un segle més tard, Young va descobrir que d’aquestes llums de color, es podia fer el procés invers, és a dir, que n’hi ha tres de primàries que sumades donen el blanc (síntesi additiva). L’experiment amb les bombetes va genial per a que entenguin la suma de llums... per exemple que entenguin que la llum vermella i la verda dona llum groga. Aquesta experimentació ens dona peu a explicar com percep l’ull humà, i perquè veiem les coses amb els colors que tenen.
1r ESO: hem fet un exercici de “light painting”. Si es disposa d’una càmera amb control de velocitat es pot deixar l’obturar obert un segons i llavors tot el moviment de la llum quedarà capturat.
2n de BAT: en aquest cas hem pogut fer tres exercicis: un relacionat amb la direcció de la llum en fotografia i cinema i la regla dels trens punts. L’altra amb l’ús dels filtres. Per aquest exercici hem utilitzat un taulell de parxís i hem fet fotografies en blanc i negre al parxís observant la manera com es comporta la fotografia en B/N amb l’ús de filtres. Pel tercer exercici hem vist un seguit de fragments de pel·lícules on la il·luminació sobre el rostre pren el protagonisme i ho hem aplicat a la nostra experimentació. També han pogut experimentar si realitzaven un 4t exercici opcional mirant fotografies del fotògraf de moda Paolo Roversi.
